Set je mind!

Mindset. Zo’n super hip woord wat je overal voorbij ziet komen. Maar wat betekent het eigenlijk? Waar draait het precies om? En wat moet je ermee? Mijn gedachtes vormen mijn mind, dus wat moet ik dan setten?

‘Mindset’ betekent in het Engels ‘overtuiging’. Dus een standpunt, een mening, een idee waar je in gelooft. Helemaal prima! Ik zeg altijd je hebt zwart en wit nodig om grijs te kunnen maken. Over een overtuiging mag je dus best stellig zijn en voor waar aannemen. Jij gelooft erin, dus het is jouw waarheid. Maar het is niet de algehele waarheid die voor iedereen geldt. En daar komt het mengen van zwart en wit bij kijken. Daar zit de grijze nuance in. Maar hoe doe je dat grijsdenken? Waarom doe je het eigenlijk? En waar doe je het voor? Lees hier wat een workshop grijsdenken is, brengt en oplevert en welke mindset daarvoor nodig is.


“WEES NIEUWSGIERIG ALS EEN KIND!”


Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, willen het liefst alles weten en hebben een passie voor leren. Misschien weet je het nog van toen je zelf klein was of zie je het nu bij een neefje of het dochtertje van vrienden. Die onbezonnen vragen (omdat jij het antwoord allang weet), waarop de antwoorden elke keer opnieuw hun ogen doet vergroten. Gepassioneerd, vol overgave en als een spons nemen ze de omgeving en alles wat erin zit in zich op. En dan is er nog de fase waarin één antwoord niet genoeg is: Waarom? Maar waarom? Maar waarom dan? En als ze geleerd hebben dat ‘hoezo’ eigenlijk hetzelfde vraagt: Hoezo? Maar hoezo? Maar hoezo dan? Een kind is een ultieme grijsdenker. Meer grijsdenken? Wees nieuwsgierig als een kind!

Die passie verdwijnt helaas op gegeven moment. Maar waarom dan? Mijn gedachtes daarover zal ik een andere keer met jullie delen. Het is jammer genoeg zo en Carol Dweck heeft hier een mooie theorie over. Zij benadert in haar theorie hoe kinderen over zichzelf denken. Maar dit is ook op volwassenen toe te passen. Want kinderen zijn ten slotte de volwassenen van de toekomst. Er zijn twee manieren waarop je je mind kan hebben geset. Het is een denkstijl. De manier waarop je naar jezelf kijkt, je jezelf ziet en gelooft hoe je zelf bent. Er zijn twee mindsets; een vaste mindset en een groeimindset.


“NIEUWSGIERIG ZIJN NAAR HET ONBEKENDE”


Een vaste mindset zegt het eigenlijk al. Je gelooft dat jouw kwaliteiten, talenten, vaardigheden en intelligentie onveranderlijk zijn. Het staat vast. Je wordt geboren met een bepaald IQ en een set kwaliteiten en daar moet je het meedoen. Een vaste mindset zorgt voor wat belemmeringen. Je talenten staan vast, dus je bent ergens goed in of niet. En als je er goed in bent, wil je er het liefst ook perfect in zijn. Fouten maken is geen optie, want dan ben je dus dom. Je gelooft namelijk dat je het niet kan trainen, oefenen en/of leren, dus beter worden kan niet. Oefenen heeft geen zin, of je kan het of je kan het niet. En als je het niet kan ben je er dus slecht in. Daarom leg je graag de focus op hetgeen je goed kan, dan voel je je slim. Een natuurtalent hoeft niet hard te werken voor zijn/haar resultaten!*

Met een groeimindset ga je er vanuit dat je altijd beter kan worden door uitgedaagd te worden. Door fouten te maken leer je iets nieuws en kun je juist beter worden. Een fout maken is een vorm van feedback en dat is een leermoment. In deze mindset zit de passie voor leren. Nieuwsgierig zijn naar het onbekende. Hetgeen je nog niet weet, maar wel kan leren. Jouw talenten zijn je startpunt en van daaruit kan je alleen maar blijven groeien door de ervaringen die je opdoet.


“I GOT MY MIND SET ON YOU**”


Je mindset is te veranderen. Maar hoe doe je dat? En dat is waar grijsdenken bij komt kijken. Met een workshop grijsdenken ervaar je de verandering van je mindset. Ik geloof dat je mindset niet in elke situatie hetzelfde is. Dus waar je soms als veel meer in die groeimindset, die open mind, zit, kan je bij andere situaties juist een vaste mindset hebben. Maar het ombuigen van zo’n mindset maken we maar zelden mee. In mijn workshop dwing ik je zwart-wit te denken, stellig te zijn en een standpunt in te nemen, zonder deze toe te kunnen lichten. Omdat ik je dwing, krijg je de behoefte om je standpunt toe te lichten of juist bij een ander uitleg te vragen waarom iemand dat standpunt inneemt. Door dit te ervaren en te ondergaan, komt die behoefte vanuit jezelf en niet omdat ik zeg dat we het nu eens anders gaan doen of proberen. Deze ervaring leert je bewust te worden om met een open mind mensen en situaties te benaderen, vooral wanneer je merkt dat er verschillende standpunten, meningen of ideeën betrokken zijn bij een situatie of interactie.

Meer weten over een workshop grijsdenken? Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met me op.

* Herken je je in de vaste mindset en de belemmeringen die deze mindset met zich mee kan brengen. Lees dan de blog I’mperfection, over perfectionisme.
** Ik had dit nummer al de hele tijd in mijn hoofd terwijl ik deze blog aan het schrijven was. Dus ik heb hem op gegeven moment maar opgezet. Als je even geen idee hebt welk nummer of het eigenlijk ook wilt luisteren, here you go: George Harrison – Got my mind set on you!